Fokkerij en Pupbemiddeling

direct naar pupbemiddeling

Gezond en duurzaam fokken

De Raad van Beheer (RvB), is een overkoepelende organisatie die in Nederland onder andere de stambomen van honden afgeeft, heeft in hun duurzaam fokbeleid de gezondheid, het welzijn en het sociaal gedrag van de hond als leidend genomen. Zij ondersteunen de fokkers van stamboomhonden bij het fokken van hun pups. Verdere algemene informatie over de RvB kunt u vinden op deze link.


Het verenigingsfokreglement (VFR) van de Magyar Vizsla Fokkersvereniging Nederland is opgesteld op basis van de gestelde eisen van de RvB en ondersteunt hiermee het duurzame fokbeleid van de RvB. Dit  VFR kunt u onder aan de pagina downloaden. Alle fokkers aangesloten bij onze vereniging gebruiken dit fokreglement als minimale basis voor hun fokkerij.


Wil je de afstamming, nakomelingen of nestgenoten van een hond bekijken dan kan dat via www.dutchdogdata.nl hier zijn ook de resultaten van gezondheidsonderzoeken en titels van honden te vinden. 

Waarom een stamboomhond?


Aan een hond kun je niet zo maar zien of het een stamboomhond is of niet. Een Vizsla met stamboom en een Vizsla zonder stamboom kunnen er hetzelfde uitzien. Honden zonder stamboom worden ‘look-alikes’ genoemd. Op de website van de RvB worden de voor- en nadelen van een stamboomhond nader toegelicht, zie deze link. In onderstaande tabel worden de  voordelen van een stamboomhond in één oogopslag zichtbaar. 

De aanschaf van een pup

Stamboompups zijn niet op bestelling leverbaar en vaak ook niet direct af te halen.

Het voordeel van deze 'wachttijd' is dat je geen overhaaste beslissingen neemt en een zorgvuldige keuze kunt maken.  Het is goed om  bij meerdere fokkers te gaan kijken en vooral veel te vragen, naar bijvoorbeeld het karakter van de ouderdieren en hoe de pups opgroeien. Op deze manier kun je het ras leren kennen ook als volwassen hond. Want vergeet niet alle puppys zijn lief en aandoenlijk.


Doordat je in de meeste gevallen een poosje moet wachten op een pup, kun je je goed voorbereiden op je nieuwe huisgenoot. Je kunt vrije dagen inplannen voor een goede socialisatie en zoeken naar een geschikte hondenschool voor je puppycursus. Het wachten op je nieuwe huisgenoot is ook leuk en spannend. 

Maar een goede fokker is ook kritisch: hij stelt zelf ook vragen! Hij wil er immers zeker van zijn dat zijn hond bij het juiste baasje terecht komt. Het is ook in je eigen belang dat jij en je hond een goede match zijn. Daar heb je jaren lang plezier van. Daarnaast werken de meeste fokkers met een koopcontract. 


Een stamboomfokker fokt vaak als hobby. Vanuit zijn enthousiasme en liefde voor zijn ras, geeft een fokker je graag advies en staat hij altijd klaar om vragen te beantwoorden. Vaak kun je een (honden)leven lang een beroep doen op zijn kennis en ervaring.

Pupbemiddeling en herplaatsers

De Magyar Vizsla fokkersvereniging Nederland kan u helpen bij het vinden van een geschikte pup of (jonge) hond.

U kunt hier onder een lijst met de aangesloten fokkers met hun contact gegevens en/of website downloaden.

Daarnaast hebben de bij de vereniging aangesloten fokkers de mogelijkheid om geplande dekkingen en verwachte nestjes op deze pagina te vermelden.


Voor meer informatie over de pupbemiddeling of over (jonge)-herplaatsers, kunt u terecht bij

A. Kersten via pupbemiddeling@vizslafokkers.nl

De Magyar Vizsla fokkersvereniging Nederland kan u helpen bij het vinden van een geschikte pup of (jonge) hond.

U kunt hier onder een lijst met de aangesloten fokkers met hun contact gegevens en/of website downloaden.

Daarnaast hebben de bij de vereniging aangesloten fokkers de mogelijkheid om verwachte nestjes op deze pagina te vermelden.


Indien een fokker of een lid een herplaatser beschikbaar heeft, kan hij/zij dit melden bij J. Welman via pupbemiddeling@vizslafokkers.nl. Zij kan dan bij aanvragen de geïnteresseerden naar de juiste  fokker/eigenaar doorsturen.  We kiezen er als vereniging bewust voor om herplaatsers niet op de website te plaatsen, maar op de achtergrond te ondersteunen bij de bemiddeling


Voor meer informatie over de pupbemiddeling of over (jonge)-herplaatsers, kunt u terecht bij J. Welman via pupbemiddeling@vizslafokkers.nl


Het bestuur en/of de vereniging aanvaardt geen aansprakelijkheid voor problemen met pups die gefokt zijn door haar leden of voor problemen tussen fokker en koper.

De verantwoordelijkheid voor een nest ligt altijd bij de fokker. De koop van een pup is een zaak tussen fokker en pupkoper.
De vereniging geen andere functie dan een controlerende (gezondheidseisen en exterieureisen), verwijzende en een voorlichtende (erfelijke gebreken, advies gebruik koopcontract) taak.

Bij een geschil tussen een pupkoper en een fokker kan om bemiddeling door het bestuur worden verzocht, maar nimmer zal het bestuur/de vereniging als partij in het geschil kunnen worden betrokken.

Verwachte nestjes/ pups beschikbaar

Wanneer U een nestje verwacht, kunt u deze aanmelden om op de website te vermelden. Dit doet U doormiddel van het sturen van een mail naar gezondheid@vizslafokkers.nl. In uw mail dient u de volgende zaken te vermelden:

  • Stamboomnaam en NHSB-nummer teef
  • Stamboomnaam en NHSB-nummer reu, wanneer het een buitenlandse reu betreft ook het chipnummer.
  • Dekdatum
  • Datum verwachte geboorte
  • Gegevens teefeigenaar en welke info u op de site wilt hebben

Wanneer het nestje voldoet aan ons VFR, zal deze op de website geplaatst worden.


Nestjes die niet aangemeld worden, zullen periodiek gechecked worden aan ons VFR. 




Voor de komende periode worden de volgende nestjes verwacht:


De volgende fokkers hebben pups beschikbaar:

  • B. Rikkink heeft korthaar puppy's beschikbaar
    Meer informatie? Bel naar 06-29136877 of stuur een mail naar bjornrikkink@hotmail.com



Share by: